فرق وکیل پایه یک و دو دادگستری
دانستنی های حقوقی
1,342

در نظام حقوقی ایران، وکالت یکی از ارکان مهم در فرایند قضائی است که به افراد اجازه می‌دهد تا برای پیگیری حقوق خود یا دیگران در دادگاه‌ها حضور یابند. وکیل به عنوان فردی متخصص در مسائل حقوقی، نقش اساسی در ارائه مشاوره، تنظیم دعاوی و دفاع از موکلین در محاکم مختلف دارد. اما در میان وکلا، تفاوت‌هایی از لحاظ سطح تحصیلات، تجربه و تخصص وجود دارد که مهم‌ترین آن‌ها در تقسیم‌بندی به “وکیل پایه یک” و “وکیل پایه دو” دادگستری نمایان می‌شود. در این مقاله به بررسی این دو دسته از وکلا، تفاوت‌ها و ویژگی‌های آن‌ها خواهیم پرداخت.

وکیل کیست؟

وکیل به معنای واگذار کردن امری بر عهده دیگریست.به این معنای که اشخاص به وسیله ی عقد وکالت شخص دیگری را به عنوان نایب جهت انجام امور خودشان برمی گزینند. جهت اطلاعات کامل مقاله همه چیز درباره وکیل را مطالعه کنید .

وکیل پایه یک دادگستری کیست؟

گفتیم هرکسی که می خواهد به  عنوان وکیل در مراجع قضائی فعالیت نماید باید پروانه وکالت را به صورت قانونی کسب کند. اما این پروانه را وکالت از چه راه هایی می توان کسب نمود؟

دو راه وجود دارد. اولین راه شرکت در ازمون کانون وکلای دادگستری است که شما پس از قبولی در آزمون ها دوره ای را تحت عنوان کارآموز می گذرانید و سپس وکیل پایه یک دادگستری می شوید.

دومین راه شرکت در آزمون کانون مشاوران مرکز قوه قضائیه است که شما  زمانی که در آزمون ورودی این مرکز که بسیار ساده تر از کانون وکلاست قبول می شوید، ابتدا کارآموز هستید. بعد از کارآموزی به مرحله وکیل پایه دو می رسید. بعد از دو سال اگر در آزمون بعدی نمره قبولی کسب کنیدبع رتبه ی وکیل پایه یک دادگستری خواهید رسید.

اما در نهایت هر دو وکیلی که از این دو مرجع پروانه اخذ می کنند از نظر حدود  صلاحیت باهم برابر هستند و تفاوتی باهم ندارند.

آیا وکیل پایه دو دادگستری داریم ؟

در نظام حقوقی ایران، عنوان “وکیل پایه دو” به‌طور رسمی وجود ندارد. در گذشته، این عنوان برای وکلای تازه‌کار یا کسانی که هنوز در آزمون وکالت پایه یک قبول نشده بودند، استفاده می‌شد، اما با اصلاحات قانونی، این دسته از وکلا حذف شده‌اند. در حال حاضر تنها عنوان رسمی وکالت در دادگستری، “وکیل پایه یک” است که پس از گذراندن دوره‌های آموزشی و قبولی در آزمون‌های مربوطه، مجاز به فعالیت در تمامی زمینه‌های حقوقی و قضائی می‌شود. به این ترتیب، وکیل پایه دو به‌طور رسمی در سیستم حقوقی ایران شناخته نمی‌شود.

فرق وکیل پایه یک و دو

وکیل پایه یک دادگستری و وکیل پایه دو دادگستری، هر دو در بسیاری از موارد از حیث صلاحیت برابر هستند. هر دو وکیل اجازه وکالت دارند اما همانطور مشخص است وکلای پایه دو برای وکالت در برخی موضوعات نصاب مشخصی دارند و محدودیت دارند.

همانطور که می دانید وکیل پایه یک در قبول وکالت دیگران هیچ محدودیتی ندارد و به راحتی می تواند انواع پرونده در موضوعات مختلف را قبول نماید.

اما وکیل پایه دو تنها می تواند در دادگاه های کیفری ای که جرایمی با حبس تعزیری زیر ده سال، جزای نقدی، شلاق و در دعاوی حقوقی نیز پرونده های غیر مالی به جز اصل نکاح و طلاق و اثبات نسب و نفی نسب، و دعوای مالی زیر ۵۰ میلیون تومان قبول نماید.

ارتباط با بهترین وکلای دادگستری در شهرستان مشهد

به صفحه اصلی ما مراجعه کنید!

مطالب مرتبط

مشکلات خود را به وکیل متخصص بسپارید. ما در زمینه دعاوی حقوقی، کیفری و ثبتی در کنار شما هستیم.

برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
آخرین مطالب
فهرست