هادی ولایتی، رئیس اداره توسعه حل اختلاف خراسان رضوی، در نشست خبری صبح یکشنبه که در دادگستری این استان برگزار شد، اعلام کرد که ۲۷۸ شعبه همیاران صلح در مشهد فعال هستند.
وی در این نشست به تاریخچه شوراهای حل اختلاف اشاره کرد و بیان داشت: این شوراها از سال ۱۳۸۲ با هدف ترویج صلح و سازش، فرهنگسازی، افزایش مشارکت مردمی، جلوگیری از ورود پروندهها به دستگاه قضائی، حذف مسیرهای قضائی و کاهش مراجعه مردم به قوه قضائیه شروع به کار کردند. اما متأسفانه در این مسیر موفق نشدند و به مرور به یک مرجع قضائی تبدیل شدند.
ولایتی ادامه داد: در حال حاضر ۶۰ درصد از پروندههای ورودی به دستگاه قضائی استان، در شورای حل اختلاف مورد رسیدگی قرار میگیرد و میانگین ورود پروندهها به این شورا بین ۱۶ تا ۱۹ هزار پرونده است.
وی همچنین به تصویب قانون جدید شورای حل اختلاف در ۲۲ شهریور سال گذشته اشاره کرد و توضیح داد: این قانون با هدف ایجاد دادگاههایی تحت عنوان دادگاههای صلح تصویب شد تا شورای حل اختلاف از روند قضائی فاصله بگیرد و به یک مرجع صلح و سازش تبدیل شود. مرکز توسعه حل اختلاف قوه قضائیه نیز به دنبال توسعه دو حوزه صلح و داوری و میانجیگری است.
رئیس اداره توسعه حل اختلاف خراسان رضوی افزود: با وجود اینکه بسیاری از پروندهها به صلح و سازش نمیرسند، اما مراکز سازشی موفقی در امور خانواده داریم که کمتر شناخته شدهاند. یکی از این مراکز، مجموعه همیاران صلح است. در سال ۱۳۹۸ دستورالعملی برای نحوه مشارکت و تعامل نهادهای مردمی با قوه قضائیه به تصویب رسید و ستادی تشکیل شد که همیاران صلح یکی از اعضای آن هستند.
ولایتی در ادامه توضیح داد که در مشهد، همیاران صلح در ۱۳۱ مسجد، ۶۰ شعبه در روستاها و ۶۲ شعبه در اتحادیهها و اصناف فعالیت دارند. در مجموع، ۲۷۸ شعبه همیاران صلح در مشهد فعال هستند و در سطح استان، ۲۸۰۰ نیروی همیار صلح فعالیت میکنند. او همچنین خاطرنشان کرد که در سال گذشته، ۴۰ هزار پرونده در مشهد توسط همیاران صلح بررسی شد که ۴۰ درصد از آنها منجر به سازش شد.