پرداخت نفقه یکی از مهمترین تکالیف قانونی برای مرد است که پس از ازدواج بهوجود میآید. با این حال، بسیاری از مردان به دلایل مختلف از پرداخت نفقه شانه خالی میکنند. در چنین شرایطی زنان برای مطالبه قانونی نفقه، دادخواستی را به دادگاه خانواده یا شورای حل اختلاف ارائه میدهند و به این ترتیب ثبت درخواست نفقه انجام میشود.
این دادخواست چگونه ثبت میشود؟ برای ثبت و پیگیری نفقه باید در سامانه ثنا (سامانه خدمات الکترونیک قضایی) ثبتنام نمایید. با واردکردن کد ملی و رمز پرونده میتوانید روند رسیدگی به مطالبه نفقه را پیگیری کنید. در ادامه همراه ما باشید تا این موضوع قانونی چالشبرانگیز را بررسی کنیم.
شرایط درخواست نفقه برای زن
قبل از هر چیز باید به این نکته اشاره کنیم که زن تحت شرایطی میتواند نفقه را مطالبه کند:
- عقد دائم: تنها در صورت عقد دائم، مرد وظیفه پرداخت نفقه را دارد. در عقد موقت، پرداخت نفقه اجباری نیست مگر اینکه طرفین با یکدیگر توافق کرده باشند.
- تمکین زن: تمکین به معنای انجام وظایف شرعی و قانونی است که بر عهده زن گذاشته شده است. اگر زن از تمکین امتناع کند و دراینرابطه عذر شرعی نداشته باشد، نفقه به او تعلق نخواهد گرفت. همچنین درصورتیکه طلاق در حالت نشوز (عدم تمکین زن) انجام شود، زن نمیتواند نفقه درخواست کند.
مراحل درخواست نفقه
باتوجهبه آنچه گفتیم، چنانچه زوجه شرایط لازم برای دریافت نفقه را داشته باشد، میتواند برای مطالبه آن دادخواست ارائه دهد. برای این کار، زوجه باید به دادگاه خانواده مراجعه کند و دادخواست خود را تنظیم نماید. مدارک لازم برای ثبت این موضوع در سیستم قضایی، اصل سند ازدواج، کارت ملی و کپی شناسنامه خواهد بود.
نحوه درخواست نفقه
طبق قانون، پرداخت نفقه در عقد دائم بر عهده مرد است. اهمیت این موضوع در قانون، بهقدری زیاد است که زن میتواند از دو طریق برای مطالبه نفقه اقدام کند. یک اقدام این است که زن دادخواست خود را به دادگاه خانواده یا شورای خانواده ارائه دهد. در نهایت پس از ثبت نفقه در دادگاه، این مرجع قانونی با بررسی مدارک لازم برای درخواست نفقه، حکمی مبنی بر پرداخت نفقه توسط مرد صادر خواهد کرد.
روش دیگر برای مطالبه نفقه، شکایت کیفری زن از مرد است. در این حالت مرد به دلیل عدم پرداخت نفقه، مجرم شناخته میشود. بههرحال روند قانونی درخواست مطالبه طول خواهد کشید و در این مدت هریک از طرفین خواهان پیگیری این موضوع خواهند بود. اینکه پیگیری دادخواست یا شکوائیه مطالبه نفقه به چه صورت است، موضوع صحبت ما در ادامه مقاله خواهد بود.
پیگیری دادخواست مطالبه نفقه در سامانه ثنا
یکی از اقدامات قوه قضاییه در سالهای اخیر، ایجاد سامانه ثنا برای پیگیری امور قضایی است. این سامانه که از سال 1395 راهاندازی شده است، امور قضایی را بهخوبی مدیریت میکند. طرفین دعوا، دفاتر خدمات قضایی، ظابطان قضایی و هر شخص مرتبط دیگری می تواند برای پیگیری امور قضایی خود به سامانه ثنا مراجعه کند.
ثبت و پیگیری دادخواست، اطلاع از ابلاغیهها و مشاهده رأی دادگاه (دادنامه)، مواردی هستند که در این سامانه بهراحتی قابلدسترسی هستند. پیگیری دادخواست نفقه هم از سامانه ثنا امکانپذیر است و طرفین میتوانند از تمام مراحل مطلع شوند. بنابراین اگر دادگاه دررابطهبا دادخواست نفقه رای صادر کند، مشاهده جزئیات آن از طریق سامانه ثنا امکانپذیر خواهد بود.
لازم به ذکر است که دسترسی به سامانه ثنا، از طریق سایت خدمات الکترونیک قضایی صورت میگیرد. برای این منظور، فرد ابتدا در سایت adliran.ir ثبتنام میکند و پس از احراز هویت و دریافت رمز شخصی، به خدمات سامانه دسترسی پیدا میکند. ثبت، مشاهده و پیگیری پروندههای قضایی در این سامانه انجام میشود.
مراحل پیگیری نفقه در سامانه ثنا
زوجین میتوانند پس از طیکردن مراحل قانونی درخواست نفقه، وضعیت رسیدگی به دادخواست نفقه را پیگیری کنند:
- به نشانی irمراجعه کنید و از بالای صفحه گزینه «اطلاعرسانی برای اشخاص» را انتخاب کنید.
- در این مرحله شماره ملی و رمز شخصی را که طی ثبتنام دریافت کردهاید، در کادرهای مربوطه وارد نمایید.
- پس از اینکه اطلاعات صحیح را در مرحله قبل وارد کردید، در این مرحله رمز موقتی به شمارهتلفن شما پیامک خواهد شد تا از طریق آن وارد سامانه شوید. لازم به ذکر است که در صورت گمکردن رمز، مجدداً میتوانید آن را با گزینه بازیابی رمز موقت دریافت کنید.
- در پنجره جدیدی که باز میشود، افراد میتوانند با استفاده از کد ملی و شماره پرونده، تمام امور قضایی و پروندههای قضایی خود را پیگیری کنند. درصورتیکه کد ملی را وارد کنید، تمام پروندهها در دسترس شما خواهد بود. چنانچه بخواهید پرونده رسیدگی به پرداخت نفقه را مشاهده کنید، شماره پرونده مختص به آن را در کادر وارد مینمایید. پس از فشردن گزینه «بازیابی اطلاعات»، تمام جزئیات پرونده دادخواست نفقه اعم از ابلاغیهها، رأی دادگاه و موارد دیگر، قابلمشاهده خواهد بود.
کلام آخر در مورد شرایط قانونی درخواست نفقه و ثبت آن
پرداخت نفقه یک تکلیف قانونی مهم برای مرد بهحساب میآید که باید حتماً آن را انجام دهد. زوجه میتواند در صورت عدم پرداخت نفقه، پس از ارائه مدارک لازم، برای مطالبه آن دادخواست تنظیم کند یا شکواییه ارائه دهد. ثبت دادخواست با سامانه ثنا انجام میگیرد. پیگیری امور قضایی مرتبط با مطالبه نفقه نیز از طریق سامانه ثنا امکانپذیر است.
رسیدگی به امور قانونی همیشه نیازمند راهنمایی یک وکیل ماهر و باتجربه است. برای دریافت مشاورههای لازم، میتوانید از تیم متخصص وکلای دادیاران کمک بگیرید. در پایان از شما میخواهیم تجربیات خود را در خصوص مطالبه نفقه برای ما بنویسید و سوالات خود را در زمینه مشاوره حقوقی برای درخواست نفقه از ما بپرسید.