با توجه به پیچیدگی رویه دادگاه های خانواده لازم شد چنین مطلبی را اماده کنم. چند نکته مهم شروط ضمن عقد! در این متن به طور خیلی ساده و روان 3 موضوعی که خیلی از افراد قبل از ارواج و حتی بعد از آن ها بی اطلاع هستند را بیان کرده ام . این موارد میتواند در تصمیم گیری قبل از ازدواج تاثیر مهمی داشته باشد. همچنین جلوی ابهامات و در برخی موارد سوء استفاده را بگیرد.
شرط نصف کردن اموال – تنصیف دارایی
شرط تنصیف اموال یکی از شروط ضمن عقد نکاح می باشد که در سند ازدواج درج میگردد. این شرط به این معناست که در صورت طلاق زوجین، زوج موظف است نیمی از داراییهای خود را به زن انتقال نماید. حال لازم است بدانیم نحوه اجرای این شرط به چه نحو است. این را باید بدانید شرایط خاصی برای اجرای این شرط باید رعایت شود. شرط اول: اولین و مهمترین شرط برای اینکه زوجه بتواند تنصیف دارایی را مطالبه کند این است که این شرط در متن عقدنامهقید شود و توسط شوهر امضا گردد. لذا در نظر داشته باشید شرط مذکور مستقیما در قانون نیامده است و منوط به توافق طرفین می باشد.
نکته دوم: این است که جهت مطالبه تنصیف دارایی باید درخواست طلاق از طرف مرد صورت گرفته باشد. پس چنانچه طلاق به درخواست زوجه صورت پذیرد یا زوجین خواهان طلاق توافقی باشند امکان مطالبه شرط تنصیف دارایی برای زن وجود نخواهد داشت. البته به غیر استثنای عسر و حرج زوجه . اگر موضوع عسر و حرج زوجه اثبات گردد شرایط تنصیف دارایی شامل وی خواهد شد.
نکته سوم : و مهم تنصیف دارایی مرد این است که اموال وی پس از تاریخ وقوع عقد به دست آمده باشد. لذا اگر مرد قبل از ازدواج دارایی و اموال خاصی داشته باشد شامل تنصیف اموال نخواهد شد . نکته چهارم : این شرط به سود زوجه می باشد . در صورتی که بتواند اثبات کند اموالی با همکاری و هزینه وی دریافت شده است سهم زن از آن اموال کسر شده و باقی مانده نصف خواهد شد.
حق طلاق و فرق آن با وکالت در طلاق در شروط ضمن عقد
وکالت در طلاق، یک وکالتنامه رسمی است که در یکی از دفاتر ثبت اسناد رسمی تنظیم می شود. زمانی که آقا یه خانم حق طلاق می دهد، به این معناست که وقتی حق طلاق با زن باشد، نیازی به حضور آقا در مسیر طلاق نیست و خانم می تواند بدون حضور، اجازه و امضای آقا اقدام به طلاق توافقی بکند .
حق طلاق : در حقوق ایران، حق طلاق به صورت ذاتی در اختیار مرد قرار دارد. این بدین معناست که مرد میتواند هر زمان که بخواهد، همسر خود را طلاق دهد. اما ایا این حق قابل اعطا به زوجه می باشد ؟ جواب خیر است . اختیارات قانونی و ذاتی و غیر مالی قابل اعطا نمی باشد مانند حضانت فرزند و یا حق طلاق . پس چطور حق طلاق به زن داده میشود ؟ با وکالت در طلاق .در واقع مرد زن را وکیل خود در امر طلاق میکند.
نکته مهم که باید توجه داشت این است که وکالت در طلاق فقط در قالب سند رسمی قابل اجرا می باشد. لذا ذکر وکالت در طلاق یا حق طلاق در سند ازدواج دارای ابهامات و مشکلاتی خواهد بود و قابل اجرا نیست .
شروط غیر مقدور
شروط غیر مقدور به شروطی اطلاق میشود که انجام یا اجرای آنها برای فرد یا طرف مقابل بهصورت ذاتی غیرممکن است. این نوع شروط به دو دسته تقسیم میشود. شروط فیزیکی غیرممکن: به عنوان مثال شرطی مانند اینکه “شوهر باید ماه را از آسمان بیاورد” یا “زن باید پرواز کند”، که از نظر فیزیکی شدنی نیست. و شروط قانونی غیرممکن: شرطی که مغایر با قوانین جاری کشور باشد، مثل شرطی که یکی از طرفین موظف به انجام عملی غیرقانونی شبیه سرقت یا ربایش باشد.
این عدم امکان ها میتواند به دلیل محدودیتهای فیزیکی، قانونی، یا شرایط خارج از کنترل باشد. در حقوق ایران، شروط غیر مقدور بهعنوان شرط باطل شناخته شده است. طبق قانون مدنی، شرط غیر مقدور از نظر حقوقی اعتباری ندارد. لذا در صورت قید چنین شرطی در سند ازدواج شرط باطل خواهد شد اما عقد به قوت خود باقی است .
- این مطلب را حتما بخوانید :
- چرا مشاوره قبل از ازدواج مهم است
- شرایط طلاق توافقی